Blog: Bekkenfysiotherapeut Esther Maassen

“Bekkenklachten na het krijgen van een baby
 hoeven er niet bij te horen.”

Sinds vorig jaar april ben ik als bekkenfysiotherapeut gestart bij Fysiotherapie Sluijters in Boxtel. Mijn interesse in het bekkengebied bestond al, maar ontwikkelde zich verder toen ik helaas zelf met bekkenklachten te maken kreeg. Ik weet uit eigen ervaring hoeveel onzekerheid er komt kijken bij bekkenklachten, maar ook over de onwetendheid die er soms is bij vrouwen over bekkenklachten. Er zijn zoveel vrouwen die baat zouden hebben bij bekkenfysiotherapie.

 

Bekkenfysiotherapeut bij fysio Sluijters

Na het afronden van mijn opleiding aan het CIOS in Arnhem, rondde ik in 2012 ook mijn studie fysiotherapie af aan het Avans in Breda. Al die tijd had ik al een bepaalde interesse in het bekken/bekkenbodem gebied en volgde hier ook verschillende cursussen in. Toch was het niet alleen de interesse in het bekken die mij tot deze kant van het beroep ‘dreef’: De interesse voor het bekken was er altijd wel. Helaas voor mijzelf, maar uiteindelijk goed voor mijn vak, heb ik hier zelf ook ervaring mee. Toen wist ik eigenlijk wel bijna zeker dat ik hier iets mee moest gaan doen! Door mijn eigen ervaring kan ik mijzelf als ervaringsdeskundige goed in de patiënt verplaatsen.

De oorzaak van bekkenklachten

Net als als bij elke andere vorm van fysiotherapie is het belangrijk om achter de oorzaak van de klacht te komen. Vanuit cursussen en mijn studie heb ik als bekkentherapeut verschillende handvatten meegekregen die belangrijk zijn tijdens het behandelen van bekkenklachten. Toch leer ik gaandeweg altijd bij: Je gebruikt de visie vanuit je studie en cursussen wanneer je voor het eerst start met behandelen. Gaandeweg leert het opdoen van ervaringen je een eigen visie te creëren omtrent de klachten en de werkwijze die je als therapeut hanteert. Bij het vaststellen van de oorzaak van de klachten kijk ik dus ook altijd verder dan alleen het bekken. Waar is het ontstaan? Wat is er precies gebeurd? De klachten kunnen bijvoorbeeld vanuit het stuitje komen, uit het schaambot of de buik, maar ook vanuit overbelasting van de bilspieren of bijvoorbeeld de bekkenbodem. Bekkenklachten kunnen zorgen voor wisselende pijn en/of op verschillende plaatsen. Ook is bewustwording van je houding erg belangrijk om mee te nemen bij dit soort klachten. 

De behandeling van bekkenklachten

Het bekken is een intiem gebied en daardoor is het belangrijk dat een patiënt zich of zijn of haar gemak voelt. Ik zie het als mijn taak om dit vertrouwen over te brengen aan mijn patiënten en deze thuis te laten voelen. De reacties die ik van mijn patiënten krijgt zijn dan ook positief: Ik krijg regelmatig te horen dat mensen zich fijn voelen bij mijn duidelijke uitleg. Verder ben ik een geduldig persoon en geef ik mijn patiënten de aandacht die ze verdienen. Daarnaast heb ik een zachte hand, dat wordt al prettig ervaren en weet ik snel de juiste plek te vinden. 

Klachten na de zwangerschap 

Het verbaast mij soms dat veel vrouwen denken dat bepaalde klachten ‘erbij horen’ na een zwangerschap. Niets is minder waar: Bekkenklachten na het krijgen van een baby hoeven er niet bij te horen. Ook kleine pijntjes hoeven niet. Ook hoort het niet zo te zijn dat er urineverlies optreed wanneer je als vrouw bijvoorbeeld gaat trampolinespringen met je kinderen. Mijn advies voor mensen met bekkenklachten is dan ook: Trek op tijd aan de bel en denk vooral ook niet dat je jezelf aanstelt!  Wij als bekkentherapeuten bij fysio Sluijters kunnen jou hier hierbij ondersteunen en begeleiden.”

FysioSluijters staat bekend als bekkenspecialist 

Wanneer ik vastloop tijdens een behandeling met een patiënt kan ik altijd beroep doen op de kennis van een van mijn collega’s.  Daarnaast zijn de lijntjes met andere disciplines kort. Wanneer we bijvoorbeeld zooltjes nodig hebben, kunnen wij altijd aankloppen bij de podoloog. Door het ‘open deur klimaat’ binnen de organisatie is hulp altijd dichtbij. Door deze samenwerking en de resultaten die wij hierdoor behalen met patiënten staat fysio Sluijters bekend als de bekkenspecialist in deze omgeving.

Voldoening door klachtenvrij vertrekken van patiënten

Mijn voldoening haal ik uit patiënten die met veel pijn en ellende binnenkomen en vervolgens na een traject klachtenvrij weer vertrekken. Je ziet dat mensen echt letterlijk en figuurlijk gebroken kunnen zijn door pijn. Wanneer ik ze dan door mijn behandelingen weer zie veranderen in de personen die zij altijd waren, geeft dat enorm veel voldoening. De bedankjes en zelfs cadeautjes die ik dan krijg van mijn patiënten zijn hier een mooie bevestiging van.

Heeft u ook bekkenklachten?

Loopt u al enige tijd met bekkenklachten rond waarvan u nu hebt gelezen dat deze ‘niet normaal’ zijn, er niet bij ‘hoeven’ te horen? Neem dan contact op met de praktijk via onze contactpagina(0411) 624266  of info@fysiosluijters.nl . Bekkenfysiotherapeut Esther en onze andere specialisten staan voor u klaar. 

Recommended Posts
Call Now Button