Blog fysiotherapeut Mike Hartjens over knieklachten en ouder worden

“Ouder worden is ook topsport”

Voordat ik begon bij fysiotherapie Sluijters, werkte ik als trainer bij de tennis academy Brabant. Tijdens deze periode werkte ik veel met sporters en maakte daardoor regelmatig een geblesseerde speler mee. Hierdoor creëerde ik een interesse voor de complexere klachten in het menselijk lichaam en zag hier een nieuwe uitdaging in. In deze blog vertel ik meer over mijn baan als fysiotherapeut en geef ik een kijkje in de keuken van fysiotherapie Sluijters. 

 

Fysiotherapie bij knieklachten heeft mijn voorkeur

In 2016 studeerde ik af aan de Fontys Paramedische Hogeschool te Eindhoven en in nog hetzelfde jaar ben ik begonnen bij Fysiotherapie Sluijters in Boxtel. Door het werken met (jonge) talenten tijdens mijn loopbaan als tennistrainer, ontwikkelde ik een interesse voor de onderste extremiteiten. Dit zijn, het dijbeen, het onderbeen en de voet. Met name de knie had mijn voorkeur. De interesse in deze ‘extremiteit’ is eigenlijk ontstaan door mijn eigen knieën. Ik ervaarde deze altijd als het sterkste deel van mijn lichaam. De klachten die kunnen ontstaan in de knie, zijn over het algemeen vrij complexe klachten. Daardoor zie ik ook elke patiënt als (nieuwe) uitdaging.

Knieklachten bij sporters

Binnen fysiotherapie Sluijters zie ik knieklachten bij verschillende patiëntengroepen. Hierbij hou ik rekening bij de hulpvraag van degene die bij mij onder behandeling komt. Sporters hebben vaak een andere hulpvraag. Zij willen over het algemeen snel weer op hun oude niveau zijn, hierdoor kan hun ‘gedrag’ anders zijn. Hierbij kan het zo zijn dat ik de sporters wat meer moet remmen, wat harder moet zijn als zij bijvoorbeeld niet luisteren naar de aanwijzingen. Hoe vervelend het voor sporters ook is, maar soms moet hij of zij toch rust pakken. 

Knieklachten bij ouderen

Bij ouderen is de hulpvraag en benadering weer heel anders. ‘Ouder worden’ is ook topsport. De inspanning die een sporter moet leveren bij haar oefening of revalidatie, geldt ook voor een ouder persoon bij zijn revalidatie. Ieder op zijn of haar eigen niveau. Het sportelement komt dus altijd wel terug in mijn behandelingen. Verder zie ik mijzelf als een rustig persoon met een goede analyse.”

Het revalidatietraject

Naast sportblessures aan de knie zie ik ook veel andere sportblessures en ook met enige regelmaat mensen met een nieuwe knie of heup. Ik luister naar mijn mijn eigen gevoel. De beperkende factoren en het letsel breng ik samen met de patiënt in kaart en stel daarna een behandelplan op. Als dit uiteindelijk allemaal loopt zoals het hoort te lopen, dan is het mooi om te zien dat de patiënt weer kan doen wat hij graag wilde doen. Ik haal dan ook veel voldoening uit lange trainingstrajecten en revalidaties die jaren hebben geduurd. Ik krijg dan ook wel regelmatig appjes of foto’s van tevreden patiënten. Zo ook toen een patiënt met het skiën drie kniebanden had gescheurd en toen voor het eerst weer op wintersport kon!” 

Kracht van fysiotherapie Sluijters

Volgens mij ligt de kracht van fysiotherapie Sluijters vooral in het samenwerken met andere disciplines. Niet alleen binnen Sluijters, maar ook daarbuiten: Binnen ons eigen team hebben wij verschillende expertises van collega’s waar wij gebruik van kunnen maken. Wel is het belangrijk om te weten dat in een behandeltraject een patiënt over het algemeen één behandelaar ziet.  Verder werken wij bij fysiotherapie Sluijters nauw samen met een podoloog, de pedicure en ergotherapeut zodat wij altijd mensen tijdig naar de juiste behandelaar kunnen doorsturen en zo de juiste zorg kunnen bieden. Door deze nauwe samenwerking hebben wij als praktijk denk ik al veel mooie succesverhalen met onze patiënten kunnen realiseren. 

Tip van de fysiotherapeut

Vanuit mijn ervaring als sport trainer en fysiotherapeut heb ik nog een tweetal tips:.

  1. Het klinkt als een cliché, maar voorkomen is en blijft echt beter dan genezen.
  2. Daarnaast komt  een lakse houding uw klachten niet ten goede.“Ik hoor wel eens van een patiënt dat hij al zo lang klachten heeft aan bijvoorbeeld zijn schouder. Doordat er geen verbetering in zat, heeft hij zich er maar bij neergelegd dat dit ‘altijd zo zal blijven’. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Het kan goed zijn om bij verschillende therapeuten te blijven werken aan het herstel!!” 

Heeft u een klacht waar U snel van af wilt? Neem dan contact met mij op voor een afspraak. Ik ben er om u te helpen!

 

Recommended Posts
Call Now Button