Blog: Raak niet afhankelijk van ‘het knakje’

In onderstaand artikel bespreekt onze fysiotherapeut en manueel therapeut Yvonne wat ze meemaakt tijdens haar werk, waar haar fascinatie voor de wervelkolom vandaan komt en waarom patiënten af moeten kicken van ‘het knakje’.

,,Mijn naam is Yvonne Auditor en ik ben sinds 5 jaar werkzaam bij FysioSluijters. In 1994 ben ik afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut waarna in 2004 het diploma voor manueel therapeut volgde. Tijdens mijn stage die ik liep tijdens de opleiding tot algemeen fysiotherapeut kreeg ik veel te maken met manuele therapie. Het sprak mij enorm aan dat je zo’n snel effect kunt bereiken met manuele therapie en je mensen snel de juiste richting op kunt laten gaan in hun behandeltraject. Naast de technieken die je als manueel therapeut in je mars hebt, maak ik van nog veel meer technieken gebruik gezien ik mij breed heb laten opleiden. Hierdoor gebeurt het vrijwel nooit dat ik niets kan met een klacht, dat is heel plezierig.

Manuele therapie

Als manueel therapeut richt je je op de hele wervelkolom. Wanneer je als manueel therapeut mensen behandelt, komen zij vaak bij je voor ‘het knakje’. Bij andere manueel therapeuten hebben ze dat knakje gehad, nu willen ze dat eigenlijk weer en dan zo snel mogelijk de deur weer uit. Dat is iets wat volgens mij beter zou kunnen. Manuele therapie waarbij geknakt wordt maakt mensen heel afhankelijk van het knakje, ze hoeven verder niets te doen. Vaak is het niet enkel het probleem dat het gewricht wat stugger is, maar ook spieren, vliezen en andere structuren om het gewricht heen. Het is juist noodzaak een manier te vinden dat mensen zelf harder aan de slag gaan en hier niet enkel komen voor het knakje. Dat is een knop die bij mensen om moet. Kom niet alleen voor het knakje, maar zorg dat de klachten onder controle blijven zodat ze niet terugkeren. 

Dubbele afspraken in behandeltraject

Wanneer mensen een afspraak hebben met mij, heb ik het liefst dat ze komen voor een dubbele afspraak. Dit mag tegenwoordig van de zorgverzekeraar wat naar mijn mening erg positief is. Wanneer je een enkele behandeling hebt van 30 minuten heb je na het vraaggesprek en het onderzoek niet veel tijd meer om te behandelen en mensen adviezen mee te geven. Bij een dubbele afspraak kan ik de patiënt beter helpen en het geeft een hele hoop rust.

Tijdens het behandeltraject van een patiënt werk ik samen met andere medisch specialisten; dat vind ik het geweldige van hier werken. Ik heb nog nooit ergens zo op mijn plek gezeten als in deze praktijk. Hier heb je zo veel collega’s met hun eigen specialisatie dat het heel makkelijk is om iemand door te sturen. Dat werkt heel fijn.

Zoektocht

Het leukste aan mijn werk vind ik het moment dat je na een zoektocht met een patiënt ontdekt waar het probleem zit. Vaak gaat het na enkele behandelingen al stukken beter. Dat is ontzettend leuk. De samenwerking met de patiënt is voor mij erg belangrijk; doordat de patiënt zijn/haar mening inbrengt, kom je vaak sneller tot de kern van het probleem. Ik ben dan ook geen autoritaire fysiotherapeut; ik heb niet alle kennis in pacht. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is dan ook mijn motto.

Baby’s die niet lekker in hun vel zitten

Naast volwassenen zie ik ook veel kindjes, al vanaf 6 weken na de geboorte. Soms zitten baby’s na de geboorte niet lekker in hun vel, maar je kan niet je vinger erop leggen wat het precies is of hoe het komt. Wanneer die kindjes pijn in hun nek hebben doordat ze bijvoorbeeld een voorkeurshouding hebben, kunnen ze ook niet lekker bij hun moeder liggen. Voor de moeder voelt dat soms afwijzend en dat maakt het heel lastig voor de ouders. Die kindjes behandel ik ook waarbij je vaak binnen een paar behandelingen resultaat ziet. Dat is enorm leuk. De ouders zijn vaak erg gemotiveerd en hebben soms last van onzekerheid en twijfels; ze hebben vaak al heel veel specialisten in onder andere het ziekenhuis gezien, maar hun kindje blijft toch aangeven zich niet lekker in zijn vel te voelen. Vaak is het een opluchting wanneer het probleem met manuele therapie op te lossen is. Wanneer je zoiets voor ze kunt doen is dat erg mooi.” 

Tip

Tot slot wil Yvonne nog een tip meegeven. ,,Ga bewegen en sporten! Dit is echter niet voor iedereen weggelegd; niet iedereen kan dit financieel. Dan is er gelukkig het programma Nederland in Beweging. Dit vind ik een erg goed programma en wanneer je dit regelmatig gebruikt komt van alles aan bod gedurende de week. Dit is een mooie overbrugging naar je eigen sport of wanneer de financiën het niet toe laten om te sporten.”

 

Recommended Posts
Call Now Button