COPD, hyperventilatie, kuchen of hikken? Fysiotherapie bij Marina!
Onze fysiotherapeut Marina vertelt je in dit artikel meer over iets waar zij zich elke dag weer mee bezig houdt: ademhalingsproblemen! Hierbij gaat ze dieper in op COPD en vertelt ze welke meerwaarde fysiotherapie kan hebben voor mensen met COPD.
,,Mijn naam is Marina Weiss en ik werk nu 13 jaar bij FysioSluijters. Voorheen ben ik bezig geweest met een opleiding tot yoga docent. In die opleiding is er veel aandacht voor ademhalingsoefeningen. Toen ik uiteindelijk de fysiotherapie in ging, wilde ik daar wat mee blijven doen. Daarom ben ik me vanaf het begin af aan al gaan specialiseren in de richting van ademhalingsproblemen. Ik hou me ook bezig met verschillende soorten ademhalingsproblemen: hyperventilatie, andere klachten rond het ademhalen (kuchen, hikken), klachten aan de ribbenkast, het middenrif of de buikwand. Hierbij zie ik ook veel jonge mensen met stres gerelateerde klachten. Daarnaast hou ik me bezig met het revalidatietraject rondom COPD.
COPD
Patiënten met COPD hebben last van kortademigheid bij inspanning en soms ook bij rust. Vaak volgen mensen een traject van 6 maanden waarbij we ze leren hoe ze zelfstandig kunnen sporten. Hierbij leren we de mensen hoe ze kunnen omgaan met het gevoel van kortademigheid. Wanneer je kortademig bent, ben je vaak wat angstig. Deze angst zorgt ervoor dat je minder gaat bewegen en zo nog kortademiger wordt; je komt terecht in een negatieve spiraal. Door middel van fysiotherapie proberen we die spiraal te doorbreken. Kortademigheid kun je niet doorbreken, maar die angst voor kortademigheid wel door te leren hoe je inspeelt op een situatie waarin je kortademig bent.
Trainingsprogramma COPD
Wanneer het niet lukt om mensen binnen 6 maanden zelfstandig te laten sporten, kunnen zij instromen in het trainingsprogramma. Wanneer je bijvoorbeeld te zwak bent om zelfstandig te kunnen sporten of te veel last hebt van zuurstofverlies of naast je COPD last hebt van andere aandoeningen (bijvoorbeeld nierziekten, zenuwuitval of dementie) kun je bij ons onder begeleiding sporten. Hierbij trainen de patiënten twee keer in de week onder begeleiding van de fysiotherapeut waarbij de focus ligt op kracht en conditie en we werken met een zuurstofmeter. We proberen te zorgen voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven, ondanks de beperkingen. Recent zijn wij ook gestart met een buitengroep. We lopen naar een trainingsveld, de beweegtuin, en doen daar allerlei oefeningen die gericht zijn op kracht, balans en beweeglijkheid. Daarna lopen we weer terug. Ik vind het enorm leuk om te doen en de reacties zijn ook erg positief. Mensen met COPD twijfelen vaak een beetje aan hun eigen kunnen en door het trainen, zowel binnen als buiten, leren ze dat ze veel meer kunnen dan ze zelf denken.
Samenwerking met andere specialisten
Twee keer per jaar voeren wij structureel metingen uit. Die metingen worden ook uitgewisseld met de longarts net zoals verslagen die wij schrijven. Wij ontvangen ook verslagen terug en zo behouden we de samenwerking, net zoals met eventuele longverpleegkundigen die aan huis komen. Tijdens de behandeling werken we soms ook samen met de logopedist wanneer een patiënt last heeft van keel- en/of heesheidsklachten of problemen heeft met praten. Dit kan als oorzaak de COPD hebben, of het medicijngebruik.
“Je hebt adem nodig om te kunnen overleven”
Wanneer je een klacht hebt op het gebied van ademen, dan komt die klacht heel dichtbij je. Ademen is een levensbehoefte, je hebt het nodig om te kunnen overleven. Dat zorgt ervoor dat de klachten vaak emotioneel gezien intens worden ervaren. Ik vind het heel bijzonder wanneer je mensen daarmee kunt leren omgaan of de klachten kunt wegnemen waardoor mensen weer dingen kunnen doen die zij eerst niet durfden. Wanneer de ademhaling van een patiënt verbetert is de dankbaarheid van het beroep ook heel groot. Ook vind ik het mooi om te zien hoe hard mensen met COPD knokken en sporten om fysiek actief te blijven ondanks soms hele beperkende factoren, bijvoorbeeld het hebben van heel weinig zuurstof of net hersteld zijn van een longontsteking. Het zijn enorm gemotiveerde mensen, daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen.
Tip
Als tip aan mensen met ademhalingsklachten wil ik meegeven: blijf bewegen! Dat kan traplopen zijn, wandelen, fietsen; iets wat je leuk vindt. Probeer rustig door te blijven ademen. Vaak heb je de neiging je adem in te houden wanneer je iets intensiefs doet. Probeer bewust bezig te blijven met doorademen, dan kun het vaak langer volhouden.”