Evelien vertelt over haar revalidatie na borstkanker

Toen Evelien (35) drie jaar geleden een knobbeltje in haar borst voelde wist ze dat het menens was; niet veel later kreeg ze op 31-jarige leeftijd de diagnose borstkanker en begon er een intensief traject. Dankzij de Cesartherapie van onze oefentherapeut Anneke vond ze zichzelf weer terug.

 

“Mijn moeder is helaas overleden aan borstkanker. Ik wilde liever geen erfelijkheidsonderzoek, omdat ik er niet mee zou kunnen leven als ik zeker wist dat ik het zou krijgen. Daarom koos ik ervoor om mezelf gewoon regelmatig extra goed te controleren. Toen ik drie jaar geleden een knobbeltje ontdekte, kwam ook ik in de draaimolen terecht.”

 

De behandeling en revalidatie bij borstkanker

“Van begin af aan was de oncoloog duidelijk: ’We gaan dit genezen! Je bent er nog op tijd bij, zonder uitzaaiingen.’ Toch was de boodschap soms moeilijk te geloven, als je ook uit eigen ervaring weet hoe het heel ander anders kan gaan. In een rap tempo volgde er tussen juli 2019 en februari 2020 een reeks pittige behandelingen; 16 chemokuren, die heel goed hun werk deden. Om zeker te zijn dat de kanker echt niet terug zou komen, werd ook een borstbesparende operatie en 15 bestralingen gedaan. Ik kreeg dus het hele ‘pretpakket’, zoals ik het zelf maar noem.”

 

“Door de corona periode, die toen net begonnen was, viel mijn revalidatie in het water. Dat was destijds een flinke tegenvaller! Toen mijn behandelingen in het ziekenhuis na 7 maanden voorbij waren, werd ik losgelaten. Voor mijn gevoel mocht ik het voornamelijk zelf oplossen. Mijn oncoloog hielp me gelukkig wel door me door te verwijzen naar Libra. Middels videobellen heb ik een aantal keer contact gehad met een ergotherapeut, maar dit was lang niet voldoende voor een goed en volledig herstel. Na zo’n stevig en snel (en gelukkig volledig geslaagd) behandeltraject was er meer nodig.” 

 

“De vermoeidheidsklachten legden mijn leven stil”

“Het was een pittig re-integratietraject om weer aan het werk te kunnen als doktersassistente. Ik heb er zeker een jaar over gedaan voordat ik weer mijn volledige uren kon werken. Dit onder video begeleiding van de arbo arts en de ergotherapeut. In het begin word je nog geleefd en krijg je het allemaal niet zo mee. Maar toen ik weer volledig aan het werk ging in maart 2021 en er ineens weer dingen van me verwacht werden, merkte ik pas hoe vermoeid ik was!” 

 

“Op een gegeven moment bestond mijn leven alleen nog maar uit werken en weer terug opladen. Mijn privéleven begon hier sterk onder te lijden en er kwam uiteindelijk steeds meer stil te liggen. Eerst denk je nog: dat gaat wel over, het heeft even tijd nodig, je hebt veel meegemaakt! Maar de klachten bleven en namen zelfs toe. Dit wilde ik zo niet, want ik wilde meer uit het leven halen!”

 

“Ik probeerde zelf zoveel mogelijk actief te blijven, door te wandelen en te fietsen. Maar ik hield het simpelweg niet vol. Niet alleen was ik lichamelijk vermoeid, maar de chemo had ook zijn sporen nagelaten op mentaal vlak. Ik had een bedompt en vol gevoel in mijn hoofd, waardoor alles langs me heen ging en ik concentratieproblemen had. Ik kwam hierdoor in een cirkeltje terecht, waar ik zelf niet meer uit kwam.” 

 

“FysioSluijters was er van overtuigd dat ze me wel konden helpen revalideren”

“De videogesprekken met de ergotherapeut hadden me dus niet veel opgeleverd en ik had de moed, mede door mijn vermoeidheid, bijna opgegeven. Toevallig was een collega van de huisartsenpraktijk waar ik werk bezig met een training voor Long COVID. Zij zag mij in een half jaar tijd steeds stiller worden en meer afsluiten van het team. Gedrag wat ze absoluut niet van mij gewend zijn, aangezien ik midden in het team sta en van aanpakken weet.” 

 

“Om opnieuw een volledige uitval te voorkomen kreeg ik via haar de gouden tip om naar FysioSluijters te gaan. Nadat ik ze daar mijn verhaal vertelde, waren zij ervan overtuigd dat ze me konden helpen met mijn verlate revalidatie. Zodoende klopte ik nu bijna een jaar geleden daar bij de praktijk aan waar ik voor het eerst live, zonder video belletjes, hartelijk werd ontvangen.”

 

“Oefentherapie in mijn revalidatie”

“Gezien ik geen last had van bewegingsbeperkingen, kon ik meteen starten met oefentherapie bij oefentherapeut Anneke. Mijn herstel ging niet zo snel als dat ik gehoopt had en het duurde een behoorlijke tijd voordat ik een positief verschil merkte. Het is dan best moeilijk om door te zetten. De trainingen vergden best veel energie en daar had ik al zo weinig van. Ik startte in januari 2022 met twee keer per week oefentherapie en vanaf mei kan ik echt zeggen dat ik me beter voel. Sinds september hoef ik zelfs nog maar één keer per week naar oefentherapie.” 

 

“Dankzij Anneke herken ik mezelf weer”

“Ik weet niet of er voor mij nu nog verbetering mogelijk is, maar als dat niet zo is dan kan ik er ook mee leven. Ik heb weer meer energie en kan vooral mijn dagelijkse dingen weer goed uitvoeren. Het allerbelangrijkste vind ik dat ik me weer mezelf voel en weer zin heb om dingen te ondernemen. Ik kan nu weer van het leven genieten en ik ben ontzettend dankbaar dat Anneke me dit terug heeft gegeven!”

 

“Ze hebben hier echt oog voor de mens”

“Wat ik heel mooi vond aan FysioSluijters en mijn therapeut Anneke is dat ze echt oog voor de mens hebben. Je krijgt niet alleen een paar oefeningen, maar ze luisteren echt naar jouw verhaal en coachen je gedurende het hele revalidatietraject. Ze tonen belangstelling en denken met je mee in oplossingen. Deze betrokkenheid heb ik als heel prettig ervaren en ik zou FysioSluijters dan ook aan iedereen aanraden.”

Recommended Posts
Call Now Button