Fysiotherapie bij kanker, wij staan voor u klaar.

Als u te horen krijgt dat u kanker heeft, kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel krijgt u veel te verwerken. Angst, onzekerheid, woede en verdriet zijn emoties die bij het ziektebeeld kunnen horen. De ziekte kan ook vragen oproepen als: waarom ik, wat gebeurt er met mijn partner, mijn kinderen, hoe moet ik verder? Het laatste waar u waarschijnlijk aan denkt, is aan het op peil houden van uw conditie. Echter dit is wel uitermate  belangrijk.

Trainingsprogramma bij kanker

Als u (zware) behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denkt  u vermoedelijk niet als eerste aan het op peil houden van uw conditie. Toch is het belangrijk voor uw herstel om hier wel mee bezig te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen. 

Bewegen helpt bij kanker

Bewegen is goed bij  diabetes, depressies en hart- en vaatziekten, dit is iets wat algemeen bekend is. Minder bekend is dat bewegen ook helpt bij het herstel van kanker. Als u kanker heeft en daarvoor wordt behandeld, is de kans groot dat u vermoeid raakt. Bewegen helpt om het lichaam in conditie te houden tijdens de behandeling en om efficiënter om te gaan met de vermoeidheid.

 

Voordelen van trainen tijdens de medische behandeling van kanker:

 

 • U behoudt langer uw  fitheid en spierkracht
 • U heeft minder last van misselijkheid, vermoeidheid, of pijn
 • U verdraagt de chemotherapie beter 
 • U heeft een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling
 • Het herstel na afloop van de behandeling gaat sneller omdat u nog fit bent

 

Voordelen van trainen na afloop van de medische behandeling van kanker:

 • U voelt zich  sneller weer fit
 • Uw  spierkracht komt eerder terug
 • U heeft minder lang last van vermoeidheidsklachten
 • U kunt sneller uw dagelijkse activiteiten hervatten

Kortom: 

Wie bij de diagnose kanker een goede conditie en spiermassa heeft, zal een behandeling beter doorstaan. Chemotherapie is beter te verdragen als u voldoende blijft bewegen. Ook verkleint u daarmee het risico om voortijdig te stoppen met de behandeling. 

 

Fysiotherapie bij kanker

Oncologisch gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen u bij klachten die zijn ontstaan door de ziekte zelf maar ook bij klachten die zijn ontstaan door de behandeling. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan pijn, vermoeidheid, spanningsklachten en verminderde conditie en spierkracht. 

Een oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling, begeleiding en coaching van patiënten tijdens en/of na de behandeling van kanker. Ook heeft de oncologiefysiotherapeut een zogenaamde signaleringsfunctie. Dit houdt in dat er ook wordt gelet op andere symptomen of klachten. Als deze worden geconstateerd, wordt er in overleg met u gekeken in hoeverre het nodig is om gepaste andere hulp in te schakelen. Heeft u bijvoorbeeld door de kanker ook bekkenklachten? Dan kan het nodig zijn om ook een bekkenfysiotherapeut in te schakelen. Bent u door de kanker enorm afgevallen of juist aangekomen? Dan wordt er een diëtiste ingeschakeld.

 

Behandeling door onze oncologisch gespecialiseerde fysiotherapeut

De behandeling van onze fysiotherapeut is voor iedereen anders. Soms is de behandeling voornamelijk gericht op herstel, soms is het gericht op behoud van de kwaliteit van leven. Het is dan ook moeilijk om te omschrijven wat een behandeling precies inhoudt. Het kan zijn dat u geholpen wilt worden met het op peil houden van uw conditie, of behoefte heeft aan leefstijladvies en activiteiten die u het beste kunt ondernemen. 

Een aantal voorbeelden van wat een behandelmethode zou kunnen zijn:

 • trainen om weer sterk te worden na de behandeling
 • trainen om tijdens de behandeling het conditieverlies te beperken
 • behandeling om het lichaam weer goed te kunnen bewegen – bijvoorbeeld de schouder beweeglijk maken na een operatie.
 • opbouwen van spierkracht

 

Aanvullende vormen van therapie

Om ervoor te zorgen dat het leven van (voormalige) kankerpatënten optimaal ervaren wordt, werkt onze gespecialiseerde fysiotherapeut samen met verschillende andere gespecialiseerde therapeuten in de regio:

 • Diëtetiek bij oncologie
 • Oedeemtherapie
 • Huidtherapie
 • Psychologie/psychosomatische fysiotherapie bij oncologie
 • Bekkenfysiotherapie
 • Haptonomie 

 

Vergoeding oncologiefysiotherapie

In de meeste gevallen wordt fysiotherapie wegens oncologische klachten vergoed middels de aanvullende verzekering die u heeft afgesloten.

Alleen na een operatie of na bestraling kan de fysiotherapeutische behandeling tijdelijk of voor langere duur gaan vallen onder de basisverzekering. 

Recommended Posts