Hoofdpijn: een klacht om niet weg te cijferen

In dit artikel bespreekt onze fysiotherapeut Hélène wat zij in haar werk dagelijks meemaakt. Ze heeft het onder andere over hoofdpijn: een veelvoorkomende klacht in onze samenleving. 

,,Mijn naam is Hélène Groeneveld en ik ben in 1991 afgestudeerd aan de Fontys Hogeschool Eindhoven als Fysiotherapeut. Mijn specialisatie betreft het behandelen van hoofdpijn-, kaak- en duizeligheidsklachten, CVA-problematiek, neurologie en Dry Needling.

 

Kennis over schedel ontbreekt

Hoofdpijnklachten en kaakklachten vind ik enorm interessant gezien ik, na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut, ontdekte dat heel veel hoofdpijnklachten niet te bereiken en te behandelen zijn als algemeen fysiotherapeut. De opleiding tot algemeen fysiotherapeut wordt afgerond bij de eerste/tweede nekwervel. De schedel komt eigenlijk niet aan bod. Dat vind ik jammer gezien daar veel hoofdpijnklachten hun oorzaak vinden. Doordat ik vele mensen niet kon helpen, wilde ik verder kijken. Vervolgens heb ik in 2001 de opleiding craniomandibulaire dysfunctie onder leiding van Prof. Dr. Harry von Piekarzt gevolgd. Dit is een opleiding wat betreft schedel problematiek en kaakproblemen.

 

Problemen in en aan het hoofd

De schedel is beweegbaar en licht indrukbaar. Soms kan de vorm van de schedel veranderen door verkeerde belasting vanuit de rest van het lichaam, de kaak of vanuit de ogen. Ook kan bij de geboorte de schedel een vorm aannemen die problemen kan geven. Dit kan veel klachten geven als pijn in de kaak, hoofdpijn, slecht zien of duizeligheid.

 

Hoofdpijn

In het hoofd bevindt zich het kaakgewricht maar daarnaast bevat het gezicht ontzettend veel spieren. Het blijft mij daarom verbazen dat het reguliere opleiding tot fysiotherapeut dit niet meeneemt. Ongeveer 80% van de patiënten die ik zie heeft last van hoofdpijn en kaakklachten. Wanneer patiënten bij mij komen voor nekklachten, hebben zij na wat doorvragen vaak ook last van hoofdpijn. Hoofdpijn kan je enorm storen in het dagelijks leven, maar desondanks cijferen veel mensen hoofdpijnklachten weg en proberen ze door te gaan met het leven wat ze op dat moment hebben. Wanneer je een blessure hebt aan je been en je met krukken loopt, ziet iedereen dat er iets met je aan de hand is. Bij hoofdpijn is dit niet het geval. Dat maakt het lastig.

 

Kaakklachten

Naast mezelf ontwikkelen op het gebied van hoofdpijn, wilde ik me verder specialiseren. Ik wilde me zo breed mogelijk specialiseren wat betreft alles wat zich eigenlijk in het hoofd afspeelt. Zo ook de kaak en problematiek wat betreft de kaak. Kaakklachten kunnen voor tandpijn zorgen. Dit is iets wat tandartsen tot voorheen vaak niet in de gaten hadden. De tandarts kon niks afwijkends vinden in de mond, maar de patiënt bleef toch last hebben van pijn. Dit komt vaak vanuit de kaak. De kaak kan daarnaast ook zorgen voor oorpijn of hoofdpijn. Kaakklachten kunnen ontstaan door onbewust tandenknarsen of het kan het zijn dat je overdag zo druk en geconcentreerd bezig bent dat je ongemerkt de kiezen op elkaar klemt. Zowel het knarsen als het klemmen kan een hoge spierspanning van de kauw- en kaakspieren veroorzaken.

 

Behandeling vereist aanpassing leefpatroon

Wanneer mensen bij mij onder behandeling komen, is dat meestal voor langere tijd. Dit omdat de klacht in het begin vaak een terugkerende klacht is; om de klacht te verminderen moet je vaak je leefpatroon aanpassen. Dit kost tijd. Wanneer mensen bij mij komen met bijvoorbeeld hoofdpijnklachten, gaan we eerst kijken waar de hoofdpijn vandaan komt. Wanneer dit de schedel is, gebruik ik als methode schedel mobilisatie. Wanneer de kaak de oorzaak is van de hoofdpijn pakken we dat aan, eventueel door middel van dry needling in het gebied van de kaak of hoog in de nek. Soms geef ik ook oefeningen mee voor thuis.

 

Het mooie aan mijn werk vind ik dat mensen er enorm veel baat bij hebben wanneer de pijn verdwijnt. Wanneer je minder vaak last hebt van bijvoorbeeld hoofdpijn kun je je leven weer oppakken. Dat vind ik heel gaaf.”

 

Tip

Tot slot geeft Hélène een tip mee. ,,Onbewust eten mensen vaak veel kauwgom. Dat is heel belastend voor het kaakgewricht. Wanneer je na de lunch even 5 minuten kauwgum kauwt, zit je eigenlijk al aan je max voor een dag. Uren achter elkaar kauwen is een slechte gewoonte en het kan een overbelasting van je kaakgewricht veroorzaken. Kauw dus met mate ;).”

Recommended Posts
Call Now Button