Moe, moe, moeder

Aan het eind van een lange dag moederen is Angela (33) op. De pijn in haar rug en bekken speelt in alle hevigheid op. Maar juist nu is het spitsuur: er moet gekookt worden, daarna haar drie kinderen in bad en in bed. Gelukkig is haar man zo thuis. Dan gaat de telefoon. ,,Sorry schat, de vergadering liep uit en ik sta in de file”. Verdorie. Ze zou willen dat zíj een keer een uur in de file kon staan. De kinderen beginnen te jengelen. ,,Gaan jullie maar televisie kijken”, snauwt ze. De pijn is zo hevig, dat ze, half leunend tegen het aanrecht, de aardappels staat te schillen. Die pijn is begonnen na de bevalling van haar tweede kind. Maar in de tropenjaren met kleine kinderen, besteedde ze er geen aandacht aan. Geen tijd, ze moest door. Het laatste jaar werd de pijn echter zo erg, dat ze hulp zocht en via-via terechtkwam in onze praktijk.

Ik zie veel vrouwen met klachten die lijken op die van Angela. Natuurlijk kijk ik dan naar de lichamelijke klachten; hoe de pijn te  verminderen en de balans herstellen. Maar ik kijk ook verder. Dat doen alle medewerkers van FysioSluijters. We luisteren naar iemands verhaal en stellen vragen. Omdat er vaak – niet altijd – meer aan de hand is dan alleen fysieke pijn. We kunnen niet alles oplossen, maar door met aandacht naar iemand te kijken en luisteren, komen we vaak een heel eind. En als we er zelf niet helemaal uitkomen, vragen we hulp aan andere specialisten.

Angela had een doorgezakte voet. Ze was letterlijk en figuurlijk ‘door haar hoeven gezakt’. Daardoor stond ze scheef en kreeg ze pijn in haar rug en bekken. Ik riep de hulp in van collega en podoposturaal therapeut Mark, die Angela een correctiezool  aanmat. Daardoor verbeterde haar houding, kwam er rust in haar lijf en kon ik verder ‘aan de slag’ met haar rugklachten. In dit geval de rug mobiliseren, beweeglijkheid herstellen en met dry needling de laatste pijnklachten weghalen. Maar ik ging ook met haar in gesprek, over: hulp vragen aan haar man, grenzen stellen en leren ‘nee’ te zeggen. Het gaat nu beter met Angela. Haar klachten zijn weg. Tegenwoordig pakt ze af en toe een uurtje voor zichzelf, even liggen. Zodat ze daarna uitgerust kan moederen in plaats van moe, moe, moederen.

Hans Sluijters

Recent Posts