Nekklachten: Hoe ontstaat ze en wat is het risico ervan?

Nekklachten komen veel voor. Voorbeelden hiervan zijn: nekpijn; artrose; slechte houding; nekletsel en een hernia. U kunt last krijgen van uw nek door aandoeningen die uw spieren aantasten, zoals een verkeerde houding tijdens het slapen. Een mooi woord voor dit soort klachten is cervicale klachten.

 

Wat zijn nekklachten?

Bij nekklachten wordt vaak gedacht aan een doffe pijn. Soms wordt deze pijn erger doordat u de nek beweegt of uw hoofd draait. Andere klachten zijn gevoelloosheid, tintelingen, scherpe pijn, moeite met slikken, licht in het hoofd en duizeligheid. Bij nekklachten kunt u ook last krijgen van hoofdpijn en schouderpijn. Deze bijbehorende klachten komen vaak doordat de zenuwen in de nek bekneld zitten.

Hoe ontstaan deze klachten?

Hoe nekklachten ontstaan is niet altijd duidelijk. Nekklachten ontstaan vaak omdat er verkeerde bewegingen worden gemaakt met de nek. Dit kan komen doordat u bijvoorbeeld een letsel heeft opgelopen tijdens het sporten of een ongeluk heeft gehad. Het is niet zeker of tocht en kou een rol spelen.

Hoe voorkomt u deze klachten?

Veel klachten aan uw nek kunt u tegengaan door te voorkomen dat u verkeerde houdingen aanneemt. Hierbij kunt u denken aan het verminderen van risico’s op blessures tijdens het sporten. Sport u intensief? Sporters die deelnemen aan contactsporten kunnen klachten in de nek voorkomen met behulp van nek versterkende oefeningen of door af en toe een nekbrace te dragen.

Vaststellen van de oorzaak

Bij het zoeken naar oorzaken van nekklachten is het belangrijk om te kijken hoe uw klachten zijn ontstaan. Hierbij zullen wij kijken wat bepaalde bewegingen met uw nek doen: wordt de pijn erger als u uw nek draait of wordt dit juist minder? Uw nek wordt in rust en beweging onderzocht. Er zijn veel mogelijkheden, afhankelijk van uw klachten en eerdere behandelervaringen.

Fysiotherapie bij klachten in de nek

Bij nekklachten kunt u ons zien als uw persoonlijke begeleider. De behandeling is vooral gericht op het geven van informatie en advies, het aanleren van oefeningen en het mobiliseren (in beweging brengen) van de nek. Zo kunnen wij u helpen om snel van uw klachten af te komen en ervoor te zorgen dat u niet opnieuw last krijgt van uw nek.

Lees hier meer over onze nekklachten…

 

Recommended Posts
Call Now Button