Hallo allemaal! Blog door Hans Sluijters

Heel Nederland Zingt het mee: het welkomstlied van juf Ank uit de tv-serie De Luizenmoeder. Juf Ank die op een pijnlijke manier grappig is, Pijnlijk, want herkennen we ons niet allemaal een beetje – of veel – in haar? Die opgetrokken schouders, strakke kaken, stijve nek? Ze vergeet bijna te ademen. De stress spat eraf. Ze doet me denken aan Inge (60), ook leerkracht, die onlangs bij ons in behandeling was.

Inge werkt al jaren met plezier op een basisschool, maar vindt haar werk wel steeds zwaarder worden. ‘Voor de klas staan is heerlijk, maar zeurende ouders en de bergen administratie kunnen me gestolen worden’, zegt ze. Ze had pijn in haar nek en schouders en aan haar stem. Ze was voortdurend hees, soms verloor ze zelfs haar stem. Ze voelde zich letterlijk ‘bij de strot gepakt’ door de stress op haar werk.

Nek – schouders – stem – adem: we zien in onze praktijk vaak een combinatie van klachten op deze vier gebieden. De oplossing ligt, zoals we gewend zijn bij FysioSluijters Boxtel, ook vaak in een bredere kijk op een klacht en een combinatie van behandelingen. Bij Inge werkten we samen met logopediste Marloes van Loo, die in hetzelfde pand werkt. Als er patiënten binnenkomen met stem- of spraakproblemen, is zij de logische samenwerkingspartner.

Inge werd dan ook voor haar nek- en schouderklachten behandeld door een fysiotherapeut en Marloes ging aan de slag met de stem en de adem. Ze begon met voelen aan het strottenhoofd, om te achterhalen waar de spanning precies zat. Vervolgens maakte ze het strottenhoofd los. Dat gaf ruimte. Inge kreeg ontspannings- en ademhalingsoefeningen mee naar huis. Zo werd ze zich bewust van haar gestreste, ‘hoge’ manier van ademen, waarmee ze spanning opbouwde bij haar nek, schouders en stem. Zo’n hoge ademhaling is direct gekoppeld aan stress. En een diepe ademhaling aan ontspanning. Gelukkig kun je ontspannen ademhalen gewoon (opnieuw) aanleren.

Met Inge gaat het stukken beter. De combinatie van fysiotherapie om haar nek- en schouderspieren los te maken en de logopediste die haar stem en adem ‘los’ maakte was een gouden combinatie. Inge ervaart fysiek meer ruimte. Ze krijgt letterlijk meer lucht. Daardoor kan ze beter omgaan met de stress op haar werk. En haar stem klinkt weer als een klok!

Recommended Posts