Specialisatie in hoofdpijn-, kaak- en duizeligheidsklachten, CVA problematiek en neurologie, Dry Needling
In 1991 ben ik als fysiotherapeute aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven afgestudeerd. Al vrij snel ben ik me gaan specialiseren in hoofdpijnklachten door de opleiding craniomandibulaire dysfunctie onder leiding van Prof. Dr. Harry von Piekarzt te volgen. Deze opleiding gaat uitvoerig in op de werking van de kaak en de beweeglijkheid van de schedel. Door asymmetrie in vorm of gebruik van kaak of schedel kunnen veel hoofdpijn- en kaakklachten ontstaan.
Hoofdpijn kan je leven flink beïnvloeden. Mensen met hoofdpijn kunnen pijn hebben op verschillende locaties in het hoofd. De pijn kan vanuit de nek naar het hoofd uitstralen. Maar wat veel mensen niet weten is dat hoofdpijn ook vanuit de kaakregio kan uitstralen naar de oren, ogen of het voorhoofd.
Het aangezicht bevat zeer veel spieren. Als een gewricht niet goed functioneert kunnen de spieren rondom het betreffende gewricht een hoge spierspanning opbouwen. Zo ook rondom het kaakgewricht. De spierspanning van de kauwspieren kunnen hoofdpijnklachten op de slapen veroorzaken, druk op het oor, of zelfs een kiespijn gevoel. De spierspanning kan behandeld worden met behulp van Dry Needling. Deze behandeling geeft een snelle ontspanning van de spier.
Kaakklachten kunnen een knappend geluid met eventueel pijn geven bij het openen van de mond. Soms kan de mondopening beperkt zijn. Kaakklachten kunnen ontstaan door tandenknarsen ‘s nachts. Dit kan ongemerkt voor komen. Ook kan het zijn dat je overdag zo druk en geconcentreerd bezig bent dat je ongemerkt de kiezen op elkaar klemt. Beide kan een hoge spierspanning van de kauw- en kaakspieren veroorzaken. Wat weer hoofdpijnklachten tot gevolg kan hebben.
Omdat ik het erg interessant vind wat zich binnen de schedel afspeelt ben ik me verder gaan specialiseren op neurologisch vlak, in problematiek na een CVA. Hiervoor heb ik de opleiding Bobath voor volwassenen gevolgd vanuit Revalidatiecentrum Hoensbroek. Ik train met mensen die een CVA doorgemaakt hebben nadat ze getraind hebben in een revalidatiecentrum en daarna het zelf moeten oppakken. Vaak is het bij de zorgverzekeraar mogelijk om hier een chronische indicatie voor te verkrijgen.
Draaiduizeligheid (BPPD) is een klacht die relatief vaak voor komt. Als er een verandering in lichaamspositie, bv. Bukken of omdraaien in bed, kan er een kortdurende heftige duizeligheid optreden. Met specifieke oefeningen kan ik u begeleiden om deze te verminderen.
Sinds 2008 ben ik werkzaam bij FysioSluijters. Ik heb de praktijk in de loop der jaren van een relatief kleine praktijk op het molenpad zien groeien tot een zeer complete praktijk met veel verschillende disciplines en specialisaties. Er heerst een prettige werksfeer met een goede samenwerking onderling.
Aanwezig:
Locatie Ursula 2, Boxtel – donderdag, vrijdag