3 tips om uw leven met COPD positief te beïnvloeden

Heeft u van uw huisarts of longarts te horen gekregen dat u COPD hebt? Dat kan uw leven behoorlijk op z’n kop zetten. COPD is de Engelse afkorting van Chronische Obstructieve Long Ziekte. Het is een ongeneeslijke ziekte en u moet dus met deze longaandoening zien te leren leven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Uit ervaring weten we dat u met de juiste behandeling en aanpassingen in uw leven het verloop van deze ziekte positief kunt beïnvloeden. Lees daarom snel onze drie tips over hoe u uw leven weer een beetje op de rails kunt krijgen ondanks COPD.  

 

Tip 1: Zoek steun bij lotgenoten

Als u COPD heeft dan zijn uw longen beschadigd. Daardoor heeft u minder zuurstof en het ademen is moeilijker. Gevolg daarvan is dat u veel minder energie hebt. Zelfs de dagelijkse dingen zoals douchen en aankleden, traplopen of boodschappen doen, kunnen al heel lastig zijn. Omdat u niet meer alles kunt doen, wordt u afhankelijker van anderen. Het heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor het werk dat u doet. Het is heel logisch dat u dan ook te maken kunt krijgen met gevoelens van frustratie, angst en verdriet. Onze eerste tip is dan ook om steun te zoeken bij lotgenoten. In ons land hebben zo’n 600.000 mensen COPD. Als u met andere mensen kunt praten, die ook COPD hebben, kan dat opluchten. Lotgenoten weten als geen ander hoe moeilijk u het kan hebben om te leven met COPD. Zij kunnen u helpen om het ‘een plekje’ te geven, om het te accepteren.

 

Tip 2: Stop met roken

Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Het allerbeste dat u voor uw longen kunt doen bij COPD is stoppen met roken. Ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er inmiddels veel middelen en manieren om u te helpen te stoppen met roken. Wist u dat u tot 7x meer kans van slagen heeft als u onder begeleiding probeert te stoppen? Kies wel een manier die bij u past. We hebben een handige tool gevonden op de website van het Longfonds: Keuzekaart: Stoppen met roken. Het is ook fijn om te weten dat de programma’s en hulpmiddelen om te stoppen met roken worden vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Tip 3: Kom in beweging met COPD

Sporten met COPD voelt heel tegenstrijdig en onnatuurlijk. Omdat u moeilijker adem haalt en u daardoor bijna geen energie over hebt, is sporten erg lastig. Toch raden wij u aan om voldoende in beweging te blijven. Zoek iets wat u leuk vindt om te doen en wat haalbaar voor u is. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen op een elektrische fiets, (stoel)yoga of ga tuinieren. Wissel dat met elkaar af. Elke vorm van beweging is goed.

Bent u bang dat u te benauwd wordt tijdens het bewegen, dan kunt u dit ook onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut doen. Binnen onze praktijk bieden wij ademhaling fysiotherapie aan voor mensen met COPD en andere longklachten.

 

De voordelen van oefentherapie bij COPD zijn:

  • uw spieren en botten worden sterker
  • u verbetert uw conditie
  • u bent minder snel moe en/of benauwd
  • uw immuunsysteem krijgt een boost
  • u vermindert de kans op een longaanval
  • u slaapt beter
  • u voelt zich meer ontspannen
  • dagelijkse bezigheden gaan makkelijker
  • u heeft grotere kans om aan het werk te kunnen blijven

 

Wilt u meer informatie over begeleiding bij COPD?

Heeft u een bepaalde longaandoening, zoals COPD en ervaart u daardoor veel beperkingen in uw dagelijks leven? Neem dan contact met ons op. Fysiotherapie kan er namelijk voor zorgen dat uw klachten verminderen. Onze fysiotherapeuten kunnen u daarin ondersteunen en adviseren. Neem contact met ons op via onze website, door te bellen naar (0411) 624266) of door een mail te sturen naar info@fysiosluijters.nl. Of maak gebruik van het contactformulier op onze website. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Recommended Posts
Call Now Button