Heeft u last van stuitklachten?

Stuit klachten

Stuitklachten kunnen u behoorlijk beperken bij uw dagelijkse activiteiten zoals sporten, werken en het huishouden. Onze fysiotherapeuten begeleiden u graag bij het verhelpen en verlichten van uw klachten.

 

Hoe herkent u klachten aan uw stuitje?

Signalen van klachten aan uw stuitje kunnen zijn;  Pijn rondom stuitje, bekkenpijn en problemen met de bekkenbodem. In sommige gevallen kunnen dit ook rugklachten zijn of uitstraling naar bil/billen of been/benen.
Deze klachten belemmeren u bij het zitten, opstaan uit een stoel, fietsen, vrijen en u heeft last van een moeizame stoelgang.

Stuit klachten kunnen ontstaan o.a. tijdens zwangerschap, na de bevalling, door een val op uw stuitje, spanningen, angst (staart tussen de benen).
Maar soms kan het ook voorkomen dat er geen duidelijke aanleiding is voor de klachten.

 

Houd angst u weg van de fysiotherapeut of behandelaar ?

Vaak worden deze klachten niet gemeld uit schaamte of angst voor inwendig onderzoek. Als cliënten het wel melden worden ze nog vaak naar de 2e lijn verwezen, terwijl stuitklachten vaak makkelijk in de 1e lijn op te lossen zijn. 80-90% is zelfs uitwendig te behandelen.

 

Gevolgen van stuitklachten

Scheefstand van de stuit heeft gevolgen voor de spierspanning rondom de stuit/bekken/bekken bodem  heeft weer gevolg voor SI-gewrichten/schaambeen en gevolg voor wervelkolom (en kan zelfs hoofdpijn tot gevolg hebben).
Deze gevolgen houden de klacht ook in stand.
Het stuitje is een belangrijk aanhechtingspunt van de bekkenbodemspier en er hecht veel peesweefsel aan vast wat zorgt voor krachttransport en stevigheid rond het bekken. De langdurige spanning op spier- en peesweefsel zorgt ervoor dat dat weefsel erg geprikkeld raakt omdat die spanning er normaal niet continu op hoort te staan.

 

Hoe behandeld een fysiotherapeut?

Het voornaamste doel van de behandeling is een scheefstand van de stuit corrigeren met een milde, uitwendige techniek.
Als aanvulling op deze behandeling kan een therapeut het volgende doen;
– oefeningen ter ontspanning van de bekkenbodem + spieren rondom het bekken
– ADL (Algemene dagelijkse levensverrichtingen)-adviezen, waarbij symmetrie belangrijk is.
– Dry Needling, ook in de bekkenbodem.
– Manuele therapie

Binnen onze praktijk werken wij ook met de  Bio-Psycho-Sociaal methode. Het biopsychosociaal model is een uitbreiding van een medisch model over het menselijk functioneren, waarin niet alleen aandacht is voor biomedische aspecten, maar ook voor psychologische en sociale factoren die mede bepalend zijn voor ziekte en het genezingsproces. Het kan zijn dat wij hier haptherapie bij gebruiken.

 

Mocht u vragen hebben, voelt u zich dan vrij om contact op te nemen met uw therapeut of onze praktijk.

Deze behandelmogelijkheden kunnen u helpen bij uw klacht:

Maak een afspraak

    Call Now Button