Burn-out en psychosomatische fysiotherapie

Denkt u dat u een burn-out heeft omdat u doodmoe bent en tot niets in staat? Alles, maar dan ook werkelijk alles, kost u teveel energie? Heeft u zowel mentale als lichamelijke klachten en loopt u daar al maanden mee? Dan is het belangrijk dat u nu aan de bel trekt en adequate hulp inroept om erger te voorkomen. Wist u dat u met behulp van psychosomatische fysiotherapie uw lichamelijke burn-out klachten de baas kunt worden? Lees er in deze blog meer over. 

 

Wat is de oorzaak van een burn-out?

Als u lange tijd te veel spanning (stress) ervaart en het lukt u niet om goed met die spanning om te gaan, dan ligt een burn-out op de loer. Een burn-out ontstaat geleidelijk, door een langdurige disbalans tussen draaglast en draagkracht.

In elk leven komen stressvolle situaties voor. Maar de ene stressvolle situatie is de andere niet en de ene persoon is de andere niet. Er zijn nu eenmaal mensen die een groter risico op een burn-out hebben. Het zijn vaak enthousiaste, zorgzame, perfectionistische mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die nooit ‘nee’ zeggen, die een burn-out krijgen. Maar in principe kan iedereen overspannen of burn-out raken. Het is natuurlijk ook afhankelijk wat iemand allemaal voor z’n kiezen krijgt. Soms zijn er gewoonweg te veel stressvolle situaties achter elkaar over een langere periode.

 

Welke klachten heeft u bij een burn-out?

Bij een burn-out heeft u vaak te maken met drie of meer spanningsklachten zoals:

  • lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel
  • geestelijke moeheid: concentratie en geheugenproblemen
  • slaapproblemen
  • prikkelbaarheid, een kort lontje
  • niet tegen drukte of lawaai kunnen
  • gemakkelijk huilen
  • piekeren
  • een gejaagd gevoel

Daarnaast kunt u zichzelf machteloos voelen en het gevoel hebben dat u geen grip meer hebt op uw leven. Het lukt gewoonweg niet om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.

U kunt tevens, als reactie op uw mentale klachten, fysieke klachten krijgen zoals: hoofdpijn, spierpijn in nek, schouders en rug, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen, maagklachten of buikpijn.

Wilt u zeker weten of u een burn-out heeft? Test uzelf hier.

 

Hoe herstelt u van een burn-out?

Het herstel loopt bij iedereen anders en in verschillend tempo, maar in principe kan iedereen goed herstellen van een burn-out. Bij een burn-out is er meestal sprake van een combinatie van factoren en een dieperliggende oorzaak. Neem altijd contact op met uw huisarts. Hij of zij kan u desgewenst verwijzen naar een psycholoog of praktijkondersteuner. Door middel van cognitieve gedragstherapie kunt u uw gedachten en focus gaan verleggen en leert u anders met spanning om te gaan. Zo kunt u het probleem bij de wortels aanpakken. Voor de behandeling van uw stressgerelateerde lichamelijke klachten kan een behandeling bij de psychosomatisch fysiotherapeut een uitkomst bieden.

 

Wat kan een psychosomatische fysiotherapeut betekenen bij burn-outklachten?

Ervaart u lichamelijke klachten die door uw burn-out veroorzaakt zijn, dan kunnen deze met behulp van fysiotherapie verminderen of overgaan. Onze psychosomatische fysiotherapeut Lisa Mols is gespecialiseerd in de behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben. Zij zal u op weg helpen om de disbalans tussen spanning en ontspanning op te heffen. Tijdens de behandeling neemt hij uw complete plaatje in acht. Zowel de lichamelijke, psychologische als sociale aspecten, waaronder uw leef- en werkomstandigheden worden tijdens de behandeling onder de loep genomen.

Bij burn-out gerelateerde klachten zal uw fysiotherapeut zich ook richten op uw lichamelijk welbevinden en conditie. Vaak is het zo dat u al langere tijd roofbouw heeft gepleegd op uw lichaam. U bent te lang doorgegaan met alle gevolgen van dien. Naast (mentale) rust, is de opbouw van uw lichamelijke conditie bevorderlijk voor uw algehele herstel. Dit moet u wel in een voor u geschikt tempo doen. Onze psychosomatisch fysiotherapeut kan u daarin perfect begeleiden.

Voordat we een behandelplan opstellen, zullen we eerst met u alles op een rijtje zetten en met u overleggen waar u het meeste baat bij hebt. Elke behandeling is een op maat gemaakt persoonlijk plan.

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze blog?

Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij vertellen u graag meer over wat wij voor u kunnen betekenen bij een burn-out. Bel 0411624266 of mail info@fysiosluijters.nl ons of gebruik het formulier op de website.

Recommended Posts
Call Now Button